top of page
  • steen794

Keramiker Birthe Rågård starter månedens portræt

Opdateret: 3. mar.

PORTRÆT FEB. 2024 - Jeg har været selvstændig og fuldtids-keramiker i over 30 år. I 26 år lå mit værksted i Odder. I 2021 flyttede min mand og jeg til Ebeltoft. I dag har jeg bolig og værksted i Overgade 47, Ebeltoft.


Keramiker Birthe Rågård i Ebeltoft

Ingen vej uden om

Keramik har været en stor del af mit liv – næsten lige fra starten. Jeg er født på Amager i 1962 og begyndte tidligt at ”lege” med ler. Så der var allerede ”ler under neglene”, da jeg efter gymnasiet startede på Kunsthåndværkerskolen i Kolding.


Rejser, erfaring og rutine

Med en uddannelse som keramiker i rygsækken tog jeg til Italien på studieophold. Her lærte jeg bl.a. nogle gamle reliefteknikker at kende. De har gennem årene været en vigtig del af min ”værktøjskasse”. Efterfølgende blev det til næsten fire år på Sorring Lervarefabrik. Her fik jeg en god håndværksmæssig erfaring og rutine samt kendskab til fagets gamle lokale traditioner – fx ”barselspotter”, som jeg nu i eget regi og design løbende får bestillinger på.


Sjove dyr, mønstre og små detaljer

Det figurative og ofte lidt finurlige univers er et gennemgående træk i min keramik, hvor der også er plads til humor. Jeg arbejder meget med mønstre, dyrker de små detaljer og har en forkærlighed for at modellere både dyr og mennesker. Ofte ud fra fri fantasi og i både stor og lille skala. Den største figur jeg har lavet er en to meter lang drage foran Skanderborg Kulturhus.


Unika – også min brugskunst

Fade, lågkrukker, lamper, vaser, tekander og lignende brugskunst laver jeg meget af. Dog sjældent ens og masseproduceret. Hovedparten af mit arbejde er unika med henblik på markeder, salgsudstillinger og gallerier. Jeg laver også i stigende grad bestillingsopgaver. Brugsting, gaveartikler, udsmykninger m.v. Især ”skræddersyede” personlige gaver oplever jeg stor interesse for hos både private, virksomheder og kommuner. Resultatet får naturligvis min stil og særlige udtryk, men det er kundens ønsker og behov, som formulerer opgaven.


Foretrækker stentøjsler

Jeg arbejder stort set udelukkende med stentøjsler. Det er ler, som brændes ved så høj temperatur, at det fint kan placeres udendørs i alt slags vejr. Det er derfor også blevet til mange krukker, figurer, relieffer m.v. til udendørs placering.


Selvstændig fuldtids-keramiker

Lige siden jeg i 1992 stoppede på Sorring Lervarefabrik, har jeg arbejdet fuldtids som selvstændig keramiker, og jeg har gennem alle årene elsket at stå i mit værksted og ”lege” med ler. Den glæde håber jeg, man kan se i mine arbejder.


Bolig og værksted i Ebeltoft

I mange år har mit værksted ligget i Odder, men i 2021 valgte min mand og jeg at flytte til Ebeltoft. I dag har jeg værksted og udstilling i et fint gammelt byhus i det gamle Ebeltoft. Her kommer mange med interesse for keramik og besøger min salgsudstilling.Klik på billede for stor størrelse.


Birthe Rågård, keramiker

Overgade 47, 8400 Ebeltoft

Tlf. 60 24 29 53142 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page